emsellen

En 27-årig Stockholmstjej som är inne på mitt andra år som färdig journalist. Är feminist, ateist, cineast och och har enligt många läskigt bra koll på folk. Har du mött mig så finns du garanterat i mitt minne.

måndag, september 11, 2006

Feministiskt initiativs förslag för jämställda löner

En av de viktigaste valfrågorna för mig är att kvinnor och män får jämställda löner. En fråga som de etablerade partierna inte prioriterar alls och verkar hoppas på att det ska lösas av sig självt. För att ta reda på mer om Feministiskt initiativs politik gick jag in på deras hemsida, eftersom de inte hörs i media, och hittade ett nytt förslag som låter intressant.

Feministiskt initiativ föreslår att en jämställdhetsfond inrättas för att finansiera höjda kvinnolöner. Alla arbetsgivare ska betala en höjd arbetsgivaravgift på en halv procent till fonden, och staten ska skjuta till lika mycket. Pengarna, totalt 10 miljarder kronor, ska sedan användas till att betala ut jämställdhetsbidrag till arbetsgivare som höjer kvinnors löner.

Skönt med ett parti som vill göra något konkret för att skynda på utvecklingen. Kanske kommer inte förslaget att fungera perfekt i praktiken men det borde absolut föras fram i debatten.

7 Comments:

  • At 4:06 em, Anonymous Anonym said…

    Det som kan bli orättvist med det förslaget är ju att arbetsgivare som redan är jämställda och har lika löner måste betala en höjd arbetsavgift. Sedan lär väl de inte få några av pengarna för att höja lönerna för kvinnor eftersom de redan har jämställda löner. Det blir alltså ett förslag som gynnar kvinnolöner(vilket är bra), men missgynnar jämställda arbetsgivare.
    Så tolkar jag det i alla fall.

    /Jonas

     
  • At 11:04 fm, Blogger Emma said…

    Ja, det kanske kan bli problem för mindre företag. De större, och som har god ekonomi, kan nog klara av det och bidra till att fler företag får jämställda löner. Jag har mejlat Fi och frågat dem om detta.

     
  • At 11:17 fm, Blogger Emma said…

    Fick ett snabbt men kort svar från Feministiskt initiativ. Det innebär alltså att företag som redan har jämställda löner och som måste betala den förhöjda avgiften får tillbaka pengar från fonden.

    Hej Emma!
    Förslaget innebär ju även, att de företag som förbinder sig att höja
    kvinnolönerna också får ett bidrag ur fonden.
    Vänliga hälsningar,
    Berit Q

     
  • At 9:43 em, Anonymous Anonym said…

    Fast om man redan har lika löner och får tillbaka pengar ur fonden för att höja kvinnolönera borde ju lönerna för kvinnor bli högre än männens?...

     
  • At 10:00 fm, Blogger Emma said…

    Nä, det är jag säker på att man justerar. Att kvinnors löner skulle bli högre än männens tror jag inte kommer inträffa under vår levnad.Har man redan jämställda löner tror jag inte att man höjer kvinnornas löner ännu mer utan pengarna möjliggör att det kan hållas när den förhöjda arbetsgivaravgiften har betalts.

     
  • At 7:34 em, Anonymous Anonym said…

    Låt oss säga att ett företag har 2 anställda, en man och en kvinna som båda tjänar lika mycket, tex 20 000 kr/månad. Enligt FI:s förslag betalar företaget in 1% extra arbetsgivaravgift. Om nu detta företag sen ska få bidrag ur fonden för att höja kvinnolöner, vad händer med pengarna som företaget får? Får kvinnan som tjänar 20 000 de pengarna, eller får båda mannen och kvinnan högre lön, eller får ingen av dem mer pengar?

    Tycker det verkar rimligare att det endast är företag som ej har jämställda löner som får betala en högre arbetsgivaravgift. Varför bestraffa jämställda företag med höjd arbetsgivaravgift?

    /Jonas

     
  • At 11:35 fm, Blogger Emma said…

    Jo, visst vore det bra om bara ojämställda företag fick betala men kruxet är väl att det kan vara svårt att administrera. Men hör av dig till Fi vetja och berätta om ditt förslag!

     

Skicka en kommentar

<< Home