emsellen

En 27-årig Stockholmstjej som är inne på mitt andra år som färdig journalist. Är feminist, ateist, cineast och och har enligt många läskigt bra koll på folk. Har du mött mig så finns du garanterat i mitt minne.

tisdag, maj 22, 2007

Lönegapet minskar mellan könen

Alltid kul när det dyker upp en positiv nyhet någon gång i bland. Förra året ökade kvinnors löner mest och knappar in på männens. Kul, men reagerar på en mening i TT:s artikel.

Om man rensar för att kvinnor och män har olika yrken, utbildning och ålder så tjänar kvinnorna nästan lika mycket som männen, 99 procent av männens lön.

Rensar yrken? Det tolkar jag som att man värderar yrken dominerade med kvinnor respektive män olika. Som att byggnadsarbetare ofta har högre lön än sjuksköterskor. Konstig formulering är det i alla fall.

Vet inte hur löneskillnaderna är på tidningen men de lär väl finnas där med, precis som på alla andra ställen. Insåg idag att det är en tydlig uppdelning på reportersidan mellan könen. I nyhetsgruppen är alla fastanställda män medan det är majoritet tjejer i gruppen som skriver feature. Det märks inte så mycket eftersom nästan alla vikarier är tjejer men så borde det inte vara. Nyhetsjobben värderas alltid tyngre och uppmärksammas mest.