emsellen

En 27-årig Stockholmstjej som är inne på mitt andra år som färdig journalist. Är feminist, ateist, cineast och och har enligt många läskigt bra koll på folk. Har du mött mig så finns du garanterat i mitt minne.

lördag, mars 18, 2006

Obegripligt grymt

Hur kan människor, eller snarare män, vara så grymma? En kortare artikel och en notis i Dagens Nyheter idag får mig att må illa. Artikeln berättar om en 51-årig svensk man som fått 14 års fängelse för att ha våldtagit sin dotter hundratals gånger under 5 år. När övergeppen började var dottern bara 10 år och idag är hon 16. Två gånger blev hon gravid och det första födde hon som 13-åring! Ett barn som bortadopterades. Andra gången hon blev gravid med sin egen far gjorde hon abort. Hur kan detta ske? Märkte inga vuxna vad som hände? Hur kunde pappan få ha ensam vårdnad om flickan och hennes syster trots att han dömts för våldtäckt?
Förutom att pappan döms till ett ovanligt långt fängelsestraff får dottern 600 000 kr i skadestånd. En summa som aldrig kan lindra åren av övergrepp. Hur kommer det bortadopterade barnet att må när han/hon förstår att han/hon blivit till genom incest? Kanske får personen också fysiska skador.

Det som står i notisen är på samma låga nivå. En 25-årig förståndshandikappad kvinna hölls under ett dygn inlåst i en lägenhet i Akalla där hon våldtogs av flera gånger.

Makt. Det måste ju handla om det. Frustration och makt. Kalla hjärtan måste de ha också. Kanske har de själva, som små, utsatts för samma sak. Den onda spiralen fortsätter att snurra.