emsellen

En 27-årig Stockholmstjej som är inne på mitt andra år som färdig journalist. Är feminist, ateist, cineast och och har enligt många läskigt bra koll på folk. Har du mött mig så finns du garanterat i mitt minne.

tisdag, april 25, 2006

Högerreportrar - mest inflytande

Ofta pratas det om att journalistkåren är så vänster och det verkar visserligen stämma att en majoritet stödjer regeringen men de som har mest inflytande är höger. Det visar en undersökning gjord av Göteborgs universitet som presenteras på DN Debatt idag. Ekonomi- och politikreportrar är klart mer höger än journalistkåren generellt.

Dessa tongivande journalister är alltså i blocktermer betydligt mer representativa för allmänheten än journalistkåren i sin helhet. Men det som särskilt kännetecknar dessa specialiserade nyhetsjournalister är regeringspartiets mycket svaga ställning. (DN Debatt)

Är inte förvånad. De som har mest makt att påverka valopinionen röstar på Moderaterna och Folkpartiet.

Är också intressant, men kanske inte så oväntat, att 40-talisterna är mycket mer höger än de unga. Särskilt unga kvinnor som mig själv som tillhör den största gruppen arbetslösa journalister. När man får makt och pengar verkar de flesta promenera åt höger där alla är sin egen lyckas smed.

2 Comments:

  • At 3:42 em, Anonymous Anonym said…

    Ja, ja och ja. Så är det bara, inte bara mina föräldrar börjar se mer till sitt och de sina allt eftersom åren går. Många jag känner talar om precis samma sak och det mest illavarslande av allt är att det verkar krypa nedåt i åldrarna. Vet egentligen inte om man kan tala om att de sviker sina ideal, för om de gör en klassisk helomvändning så kanske det trots allt inte var deras verkliga åsikter när det väl begav sig.

     
  • At 10:18 em, Blogger Emma said…

    Hm...att det kryper ner i åldrarna beror väl på att samhället blir allt mer individualistiskt. Som ung idag måste man armbåga sig fram för att få jobb och bostad. Gör man inte det blir man utan. När våra föräldrar var unga var det ju inte riktigt så.

     

Skicka en kommentar

<< Home